Mosonmagyaróvár

Kultúra, turizmus, FUTURA

Kultúra, turizmus a térségben

A Mosonmagyaróvári Térség turisztikai jövőképe a következő:
A Térség a modern Európa egyik legdinamikusabban fejlődő hármas határ-menti rekreációs központjává válik. Ausztriából és Szlovákiából rendszeres turistaforgalom érkezik a színvonalas szabadidős kínálatot nyújtó területre. A térség 5 év alatt Bécs és Pozsony körzetének üdülőövezetévé fejlődik.

A térség turisztikai kínálatának főbb elemei a vízi, a kerékpáros, a kulturális, a wellness- és az egészségturizmus, a falusi, az ökoturizmus, a lovas-, valamint az élmény- és kalandturizmus.

A Szigetközben a természeti adottságok és értékek hasznosítása, Mosonmagyaróváron a kultúra, a Hanság és a Mosoni-síkság vidékén pedig az élményelemek jelentik az egyediséget a területen.

Attrakciófejlesztés valósul meg:
A mosonmagyaróvári gyógyfürdő saját arculatot alakít ki, Lipót pedig országos termál központtá fejlődik. A térséget behálózza a határok felől jól megközelíthető kerékpárutak rendszere. A Szigetközi és Csallóközi Nemzeti Park látogatásra alkalmas zónáiban fellendül az ökoturizmus. A vízi turizmus a Mosoni-Duna rehabilitációjával (kajak, kenu), a hajóátemelés műszaki feltételeinek megoldásával (yachtturizmus) az egész Szigetköz számára fontos megélhetési forrást jelent. A Lajta folyó a kenutúrák teljes értékű eleme és fontos összekötőkapocs Ausztriával. A térség szoros kapcsolatot tart fenn a peremterületeken keresztül a Hansággal, a Rábaközzel és a Szigetköz alsó tájegységével.

A térség turisztikai versenyképességének alapvető feltétele a fejlesztés:
Szálláshely- és turisztikai termékfejlesztés (tájegységre jellemző márkatermékek, szolgáltatások kialakítása/továbbfejlesztése), tematikai turisztikai útvonalak kialakítása, településkép javítás, belterületi útfelújítás, kerékpárút építés, térségi fesztiválok szervezése, turisztikai szakemberképzés, turisztikai desztinációs menedzsment hálózat kiépítése.

Ahhoz, hogy a fenti jövőkép valósággá váljon, a térség önkormányzati, gazdasági, turisztikai, vállalkozói szereplőinek és civil szervezeteinek hatékony együttműködésére, valamint kedvező gazdaságpolitikai, makroökonómiai és turisztikai pályázati feltételekre van szükség.

FUTURA, az új turisztikai látványosság

A FUTURA, Magyarország, a Nyugat-Dunántúli Régió, a Mosonmagyaróvár Térség és a Szigetköz új turisztikai attrakciója 2012. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit. Az Interaktív Természettudományi Élményközpont – európai uniós támogatással megvalósuló 1,5 milliárd forintos beruházás – egy 300 éves gabonaraktár felújított és kibővített épületében, 3600 m2 alapterületen várja a látogatóit. Az épület négy szintje a négy őselem – a tűz, a víz, a levegő és a föld – játékos bemutatásán keresztül, a Szigetköz élővilágát megjelenítve ismerteti meg a látogatókat a fizika és a természet törvényeivel, a folyamatosan fejlődő technikai eszközök segítségével. A 94 féle játékelem között szerepel távvezérelt hajózsilip, eleven víztér, hullám- és cunami generátor, földrengés szimulátor, hangyavár,

suttogó tükör, óriás orgona, mobil planetárium.

Az egyik kedvenc a 40 m2-es, mozgó űrhajókkal és műholdakkal felszerelt Mini Space World.

A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont 100 fő befogadására alkalmas auditóriuma otthont adhat különböző Science show-knak, előadásoknak, 107 m2-es kiállítótere időszaki kiállításoknak, fogadásoknak, mobil planetáriuma virtuális űrutazásoknak, élmény-előadásoknak. A FUTURA kiváló családi és szabadidős kikapcsolódási lehetőség, egyedi

helyszíne lehet családi és céges rendezvényeknek, konferenciáknak is.

Információ:
FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont

Telefon: +96/566-280
E-mail: info@futuramoson.hu
Honlap: www.futuramoson.hu